Een tweede huisdier: Hoe pak je dat goed aan?



Het introduceren van een nieuw huisdier, zoals een hond, is een spannend moment voor het hele gezin. Maar er komt veel bij kijken, vooral als je al huisdieren hebt. Of je nu kiest voor een pup, een hond uit het asiel of zelfs uit het buitenland, het is belangrijk om de introductie zorgvuldig aan te pakken. Vergeet vooral niet je huidige huisdieren, zoals een kat, konijn of zelfs een vogel, mee te nemen in dit proces. Voor hen is het namelijk ook een grote verandering. Hoe zorg je ervoor dat de introductie zo soepel mogelijk verloopt? Hier zijn enkele tips om de overgang voor zowel je nieuwe als je bestaande huisdieren ontspannen te maken.

Geur als introductie

Voor honden is geur een van de belangrijkste manieren om de wereld om hen heen te begrijpen. Het kan dan ook helpen om je bestaande huisdieren alvast aan de geur van de nieuwe hond te laten wennen, nog voordat ze elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Een simpele manier om dit te doen is door geuren uit te wisselen. Stel, je hebt al twee katten en je wilt een nieuwe hond introduceren. Leg een kleedje bij de katten neer, zodat ze hun geur erop achterlaten. Doe hetzelfde bij de hond (die op dat moment nog bij de fokker of in het asiel zit). Na een week wissel je de kleedjes uit. Door het kleedje met de geur van de katten bij de hond te leggen en er snoepjes op te geven, creƫer je een positieve associatie met de geur. Bij katten werkt dit op dezelfde manier: leg het kleedje van de hond bij hen neer en geef ze er lekkernijen op. Zo zet je de eerste stap naar een ontspannen kennismaking.

De eerste ontmoeting

Na het wennen aan de geur komt de echte ontmoeting. Hierbij is het belangrijk om alles zo rustig en gecontroleerd mogelijk te laten verlopen. Als het kan, laat de eerste ontmoeting buiten plaatsvinden. Voor katten kun je eventueel een tuigje gebruiken om ze veilig naar buiten te begeleiden. Zorg voor een ruime, rustige plek waar zowel de katten als de hond kunnen snuffelen. Dit geeft hen de kans om elkaar van een afstandje te observeren zonder direct contact te hebben. Begin bijvoorbeeld op tien meter afstand en verklein de afstand langzaam tijdens meerdere sessies over meerdere dagen. Het doel is om de dieren aan elkaars aanwezigheid te laten wennen zonder stress. Binnen kun je dezelfde techniek toepassen, maar houd de dieren aangelijnd om onverwachte confrontaties te voorkomen. Na elke sessie is het belangrijk om de dieren weer te scheiden. Zorg ervoor dat alle huisdieren een eigen veilige ruimte hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Dit helpt om spanningen te voorkomen en geeft de dieren de tijd om rustig te wennen aan de nieuwe situatie.

Let op de communicatie

Een uitdaging bij de introductie van een nieuw huisdier is dat de communicatiestijlen van honden en katten verschillen. Zo kan een hond een hoge staart als een teken van spanning dragen, terwijl dit bij katten vaak juist een vriendelijk gebaar is. Ook gebruiken katten vaak langzaam knipperen als een kalmerend signaal, terwijl honden geneigd zijn weg te kijken of te snuffelen om een situatie te de-escaleren. Deze verschillen kunnen soms voor verwarring zorgen. Het is belangrijk om hier als eigenaar bewust van te zijn en ervoor te zorgen dat de dieren elkaar niet verkeerd begrijpen.

Behoeften van je huisdieren

Naast de communicatie is het ook essentieel om de specifieke behoeften van je huisdieren in de gaten te houden. Honden hebben bijvoorbeeld voldoende beweging, mentale stimulatie en rust nodig. Katten hebben vaak de behoefte aan een rustige plek, zoals een hoge krabpaal of een doos om zich in te verstoppen. Door rekening te houden met de verschillende behoeften van je huisdieren, kun je conflicten voorkomen.

Andere huisdieren

Heb je geen kat, maar bijvoorbeeld een konijn, vogel of ander huisdier? Dan geldt hetzelfde principe: zorg voor een rustige introductie en respecteer de behoeften van het andere dier. Bij vogels en konijnen kan de hond voor ongemak zorgen, dus een goede voorbereiding is belangrijk. Voor dieren zoals vissen is het risico op ongewenst gedrag uiteraard kleiner, maar ook hier geldt dat je altijd de situatie moet blijven observeren.

Heb je problemen bij de introductie van een nieuw huisdier? Ga dan op zoek naar een hondenschool zoals Van Stal. Met de juiste begeleiding kun je ervoor zorgen dat al je huisdieren op een ontspannen manier aan elkaar wennen en kun je optimaal genieten van je uitgebreide dierenfamilie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *