Alles over voedselintoleranties en -allergieën bij honden

Net als mensen kunnen honden intolerant of allergisch zijn voor bepaalde stoffen in hun eten. Het is na atopie en een vlooienallergie de meest voorkomende allergie bij honden. Hoewel sommige allergieën al vanaf de geboorte bestaan, is het ook heel goed mogelijk dat ze gedurende de levensweg van je hond ineens optreden. Wil je meer weten over voedselintoleranties en -allergieën bij honden? Lees dan vooral verder.

Hoe herken je voedselintoleranties en -allergieën?

Een allergische reactie is een respons van het immuunsysteem die het stofje aanvalt omdat het denkt dat het schadelijk is voor het lichaam, waarbij de stof histamine vrijkomt. Als gevolg treden er allergische reacties op in het lichaam. Deze kunnen verschillende vormen aannemen. Ten eerste kan je hond last krijgen van jeuk en rode plekken op de huid. Maar er kunnen ook problemen optreden met de vacht. Ten slotte kan de hond last krijgen van zijn maag, met als gevolg problemen met de ontlasting zoals te dunne ontlasting of juist het ophouden ervan. 

Veelvoorkomende intoleranties en allergieën

Vaak zijn honden allergisch voor dierlijke eiwitten zoals kip of rund. Dat betekent echter niet dat ze allergisch zijn voor alle dierlijke eiwitten. Vaak kunnen ze eiwitten zoals die in vis, insecten, eend of lam nog prima verteren. Ook komt een allergie voor gluten vaak voor bij honden, net als bij mensen. Niet alleen in tarwe zitten gluten, maar ook allerlei andere granen zoals spelt, gerst en rogge bevatten het (al dan niet in kleinere hoeveelheden).

De oplossing

Wanneer je hond bepaalde allergieën of intoleranties hebt, kan je hem of haar het beste hypoallergeen hondenvoer geven. In dit soort voer zitten geen ingrediënten waar honden potentieel allergisch voor kunnen zijn, waardoor jij je hond met een gerust hart kan laten genieten. Het bestaat vaak onder andere uit glutenvrije granen zoals maïs of rijst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *