Een hond wordt niet zomaar tot wat hij of zij is. Een hond doorloopt een aantal fases in zijn of haar leven. In deze blog sommen we allereerst kort de verschillende fases voor op. Daarna gaan we uitgebreid in op wat de verschillende fases inhouden en waar het baasje op moet letten bij de opvoeding van de hond.
- De Neonatale periode
- Overgang periode
- Socialisatie periode
- 2e socialisatie periode
- Pubertijd
1. Vanaf de geboorte tot c.a. 2/3 weken oude bevindt de puppy zich in de neonatale fase. De hond ondervindt nog weinig actie in deze fase en blijft lekker warm bij de ouders. De ogen en oren van de puppy zitten nog dicht, maar de reuk en tast is wel aanwezig. Lees bijvoorbeeld meer informatie over de Chihuahua
2. Na de neonatale fase openen de ogen en de oren van de puppy. De pup doet prikkels op van de omgeving. De pup begint te lopen en de tandjes beginnen door te komen.
3. Wanneer de pup 3 weken oud is begint de socialisatiefase. In deze periode is het belangrijk de pup veel te leren en mee te laten maken. De hond moet wennen aan de omgeving en vertrouwd raken aan de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn: auto’s, fietsers, dieren, kinderen, gezin, geluiden etc. De pup zou dergelijke prikkels moeten accepteren zodat de hond hier later mee om kan gaan.
4. De tweede socialisatieperiode begint bij ongeveer een leeftijd van 12/13 weken. De pup probeert nieuwe dingen te ondervinden en de grenzen te verleggen. In deze periode is de pup erg sensitief en kan er gemakkelijk een traumatische ervaring opgedaan worden. Probeer dit dus te vermijden en ga zorgvuldig met je trouwe vriend om.
5. Wanneer de socialisatie fases zijn doorlopen wordt de hond een puber. Dit kan duren tot ongeveer een leeftijd van twee jaar. Maar bij een jaar zal de puber wel over het hoogtepunt heen zijn. Tijdens de puberteit verandert het gedrag van uw hond. Het kan zijn dat uw Golden retriever ‘Oostindisch’ doof wordt, constant grenzen gaat verleggen of ‘plotseling’ niet meer weet wat zitten inhoudt. Let op dat u de persoon bent die initiatief neemt. Een hond hoort zijn of haar plek te weten, daar voelt een hond zich ook prettig bij. Na de pubertijd zal de hond in veel gevallen rustiger worden. Het aanleren van trucjes e.d. zal in deze periode trager gaan dan u gewend bent.